Afvalcontainer gehuurd: Wat nog meer nodig?
We hebben in totaal 10 tips voor u op een rij gezet waar u aan kunt denken als u een container gaat huren. Containerbedrijven verhuren in regel alleen de container, extra benodigdheden dient u zelf te regelen.
10 Benodigdheden voor efficiënt en veilig afval afvoeren
- Stortkoker – Afval afvoeren vanaf hogere etage.
- Kruiwagen – Efficiënt afval vervoeren naar container.
- Loopplank – Kruiwagen makkelijk in container kiepen.
- Afdekzeil – Container afdekken om verwaaiing en illegaal dumpen te voorkomen.
- Slot voor dichte containers – Deurtjes van dichte container op slot doen.
- Pionnen – Afzetten van parkeervakken en verkeersveiligheid.
- Rijplaten – Voor onverharde ondergrond of bescherming oprit.
- Gereedschap – Afval verkleinen voor maximaal gebruik van de container.
- Takken shredder – Tuinafval versnipperen voor maximaal gebruik van container.
- Beschermende werkkleding – Veilig klussen, verbouwen en afval afvoeren.
1. Stortkoker
Gaat u op een hogere etage klussen, bijvoorbeeld omdat u uw badkamer gaat verbouwen of omdat u de zolder gaat renoveren? Dan is het handig om een stortkoker te huren. Een stortkoker bestaat uit trechtervormige kunststof kokers die u in elkaar schuift. De kokers blijven op hun plaats door sterke kettingen. Hierdoor kunt u bouw- en sloopafval snel en veilig uit het raam naar beneden werpen.
Aantal zaken om rekening mee te houden:
- Let bij de huur van een stortkoker op dat deze geleverd wordt met ophangbeugel, raambevestiging en modules voor zijinvoer.
- Wilt u geluidshinder zoveel mogelijk voorkomen? Huur dan een stortkoker die geluiddempend is.
- Plaats uw puincontainer direct onder de opening van de stortkoker. Is dit niet mogelijk? Zorg dan voor een zachte, afgeschermde ondergrond zodat het puinafval de ondergrond niet beschadigd. Of plaats een kruiwagen direct onder de uitgang van de koker.
- De vul mond van de stortkoker heeft een bepaalde grootte, de diameter is ongeveer 40 tot 50 centimeter. Niet al het afval zal er daardoor direct in passen. Verklein het materiaal als het mogelijk is, zo voorkomt u ook dat de stortkoker halverwege verstopt raakt door hakend bouw- en sloopafval.
2. Kruiwagen
Voor het vervoeren van stenen, tegels, zand, boomstronken, hout en ander afval is een kruiwagen handig. Zeker als u op een snelle manier het afval van de bouwplaats naar de afvalcontainer wilt vervoeren is een goede kruiwagen eigenlijk onmisbaar.
Heeft u thuis al een kruiwagen? Let er dan op dat de band(en) in goede staat zijn en of de bak van de kruiwagen geschikt is om het afval te vervoeren. Zeker als u zwaar afval of bouwmaterialen wilt vervoeren is het noodzakelijk dat de bak en het kruiwagenwiel dit aankan.
Er zijn speciale bouwkruiwagens te koop. Deze zijn ontwikkeld om te gebruiken tijdens het klussen in de bouw. De kruiwagens hebben een extra sterk frame, een stevige bak en een wiel met velg die zware lasten kan dragen.
Wilt u voorkomen dat uw kruiwagen omkiept? Kijk dan naar kruiwagens met een dubbel neuswiel. Het nadeel is wel dat dit soort kruiers minder wendbaar zijn.
U hoeft natuurlijk niet perse een nieuwe kruiwagen te kopen. U kunt ook sterke kruiwagens huren, bijvoorbeeld bij uw lokale bouwmarkt.
3. Loopplank of oprijplaat
Een open puincontainer heeft hoge opstaande randen aan alle kanten. Aan de voorzijde is deze rand wat lager. Maar u kunt niet de container inlopen. Dit in tegenstelling tot een dichte afvalcontainer waarbij u de container kunt betreden door een deurtje.
Gaat u een open container plaatsen voor het afvoeren van uw bouw- en sloopafval? Dan is het handig om een loopplank of oprijplaat te huren. Deze loopplank legt u schuin tegen de voorkant van de container. Hierdoor kunt u een volle kruiwagen eenvoudig kiepen en storten in de vuilcontainer.
Een oploopplank is een brede en stevige plaat die zwaar belast kan worden en niet gemakkelijk wegschuift. Aan de kopse kant zijn haken bevestigd die u achter de rand van de vuilcontainer kunt klemmen. Het loopgedeelte van de loopplaat is voorzien van antislipmateriaal waardoor u minder snel zult uitglijden en het kruiwagenwiel goede grip heeft.
Kunt u een houten balk of plank gebruiken als oploopplank? Wij raden dit eigenlijk af. De plank kan mogelijk breken onder het gewicht van uw kruiwagen. Daarnaast kan de plank wegglijden en bij regenachtig weer kan de plank glad worden. Het gebruik van een eigen gemaakte loopplank is dus geheel op eigen risico.
4. Afdekzeil of containerzeil
Een afdekzeil voor uw container heeft twee functies. Namelijk het voorkomen dat afval uit de afvalcontainer kan waaien. En het maakt het voor derden minder gemakkelijk om afval te dumpen in uw container.
Gaat u lichtgewicht afval afvoeren, zoals piepschuim, folie, bladeren of karton? Of bestaat een gedeelte uit uw af te voeren afval uit dit soort materiaal? Dan kan het voorkomen dat het afval uit uw container waait. Bij harde storm kunnen ook zwaardere stukken afval uit de bouwcontainer waaien. Een afdekzeil zorgt er voor dat de wind geen vat krijgt op uw afval.
Misschien heeft u het wel eens meegemaakt of gezien: afval dat gedumpt wordt in andermans container. Wanneer er een bouwafval container geplaatst wordt zijn er wel eens mensen die hier misbruik van maken en stiekem eigen afval in de (door iemand anders gehuurde) container dumpen. Helemaal voorkomen is lastig, maar u kunt het wel minder aantrekkelijk maken om afval te dumpen door de container af te dekken met een afdekzeil.
Let op bij het spannen van het afdekzeil dat het zeil groot genoeg is om de bovenkant van de container ruim te bedekken. Bij afvalcontainers mag het afval ongeveer 20 cm uitsteken aan de bovenkant, houd hier dus ook rekening mee. Mogelijk heeft u een touw nodig om het afdekzeil vast te maken.
5. Slot voor dichte containers
Gaat u een gesloten afvalcontainer huren? Dan wilt u waarschijnlijk voorkomen dat andere mensen afval in uw container kunnen dumpen.
Een dichte container bevat meerdere deurtjes die op slot kunnen. Alleen verzorgt het containerbedrijf niet de sloten om deze deurtjes op slot te doen. U dient dus zelf hangsloten te regelen om de gesloten container geheel op slot te doen.
Vraag bij het containerbedrijf na welk soort hangsloten u nodig heeft, dit verschilt per type container.
6. Pionnen
Bij het plaatsen en ophalen van uw gehuurde container is er voldoende ruimte nodig. Containerbedrijven gaan uit van ongeveer de lengte van drie parkeervakken. Een doorsnee afvalcontainer van 3, 4, 6 of 10 kuub past op een parkeerplaats. De andere twee parkeervakken zijn nodig voor de vrachtwagen.
Het is uw verantwoordelijkheid om voldoende ruimte te creëren als de container afgeleverd wordt. Pionnen of pilonnen bieden uitkomst om parkeervakken of een andere plekken af te zetten. Ook bij het ophalen van een volle puincontainer dient de vrachtwagen voldoende ruimte te hebben.
Naast dat pionnen een gebied kunnen vrijhouden dragen de oranje kegelvormige paaltjes ook bij aan de veiligheid. Plaatst u bijvoorbeeld de container in de straat dan kunt u pilonnen langs de container plaatsen zodat verkeersgebruikers tijdig kunnen zien dat er een container staat. U gebruikt de pionnen dan als verkeerskegels.
7. Rijplaten
Moet de container geplaatst worden op een zachte of drassige ondergrond? Dan kan het zijn dat er rijplaten door het containerbedrijf vereist worden. Dit voorkomt dat de vrachtwagen vast komt te zitten of wegzakt. Ook een container kan vast komen te zitten in een modderige ondergrond.
Rijplaten bieden ook uitkomst als de ondergrond zo min mogelijk beschadigd mag worden. Wilt u een afvalcontainer op uw oprit plaatsen? Maar wilt u niet dat uw stenen of tegels beschadigd raken door de container of vrachtwagen? Dan doet u er verstandig aan om stalen of kunststof rijplaten te huren.
8. Gereedschap
De meeste klussers huren een 3 kuub, 6 kuub of 10 kuub afvalcontainer. Bijvoorbeeld om afval af te voeren na het slopen van de oude badkamer, renoveren van de achtertuin of opknappen van de zolder.
Een container huren is best prijzig en u wilt daarom het maximale volume aan afval kwijt in de container. Om dit te bereiken is het verstandig om grote stukken afval te verkleinen. Bijvoorbeeld lange planken, stukken muur, kasten of takken.
Om uw afval te verkleinen heeft u goed gereedschap nodig. Het is daarom aan te raden om een scherpe handzaag of kettingzaag, tuinschaar of moker voor handen te hebben om het afval zo klein mogelijk te maken.
9. Takken shredder of hakselaar
Gaat u uw tuin renoveren en staan er bomen en struiken die weg moeten? Dan biedt een takken shredder of hakselaar uitkomst. Door de takken te versnipperen in de hakselaar kunt u meer volume kwijt in uw vuilcontainer.
U heeft de keuze uit elektrische houtversnipperaars of hakselaars op benzine.
10. Beschermende werkkleding
Denk ook aan uw eigen veiligheid bij het klussen en verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Klushandschoenen
- Stevige schoenen met stalen neuzen
- Bescherming voor mond, oren en ogen
- Hoofdbescherming
Bij het weggooien van bouw- en sloopafval kunnen er ongelukken gebeuren. Draag daarom goede klushandschoenen om uw handen te beschermen en stevige schoenen met stalen neuzen om uw voeten te beschermen. Het is een cliché, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.
Huur een bouwbak bij u in de buurt
Onze laatste tip is om een afvalcontainer te huren bij u in de buurt. Bekijk hier een overzicht met containerbedrijven in uw regio.
Door Afvalcontainer.nl/ 8 april 2023