Afval scheiden thuis

Shares

Home Afval scheiden thuis

Thuis uw huishoudelijk afval sorteren

Hoe houdt u thuis uw afval het beste gescheiden? Bekijk handige websites waar u meer te weten komt over het scheiden van huishoudelijk afval. Laat u inspireren en maak afval scheiden leuk.


Wat is huishoudelijk afval?

Huishoudelijk afval is afval dat ontstaat in huishoudens. Het afval wordt ingezameld door gemeenten en onderscheidt zich zo van bedrijfsafval.


Veel voorkomende afvalsoorten

In Nederlandse huishoudens komen onderstaande afvalstromen het meeste voor:

  • Restafval – Al het afval dat niet gescheiden kan worden.
  • Oud papier / karton – Kranten, tijdschriften, folders en verpakkingen.
  • Plastic – Zakjes, flacons en andere verpakkingen.
  • Organisch afval – Groente, fruit, tuinafval, vlees en vis.
  • Metaal – Blik, drankblikjes, aluminium.
  • Glas – Vlak glas van ruiten of hol glas van flessen, potten of vazen.
  • Textiel – Oude kleding en bedtextiel.
  • Klein chemisch afval – Batterijen, verf en spaarlampen.
  • Grofvuil – Oude huisraad zoals meubels, bedden en matrassen.
  • Apparaten – Oude telefoons, tv’s, koelkasten, wasmachines en ander witgoed.

Prullenbak kopen voor afval scheiden

afvalbak-prullenbak-gescheiden-afval-huishoudelijk-gft-plastic-restafval-kopen
Bekijk afvalbakken


Handige websites
Goede informatie om thuis afval te scheiden

milieucentraal-afvalscheidingswijzer

Afvalscheidingswijzer
Milieucentraal

Weet u niet welk afval in welke afvalbak moet? Vul dan uw afvalsoort in en de afvalscheidingswijzer geeft aan waar en hoe u uw afval kunt weggooien. Zo weet wat in welke vuilbak mag.

Bekijk website

recyclemanager-app-milieucentraal-iphone-android

Recyclemanager App (iPhone / Android)
Milieucentraal

Download de gratis Recyclemanager app van Milieucentraal. De app geeft onder meer aan waar de dichtstbijzijnde afvalbak staat en wanneer het huishoudelijk afval wordt opgehaald in uw gemeente.

Bekijk website

restafval-verminderen

Restafval verminderen
Milieucentraal

Restafval wordt in Nederland verbrand in verbrandingsoven om er energie uit te winnen. Helaas gaan hierdoor waardevolle grondstoffen verloren. Lees meer tips om uw restafval te verminderen.

Bekijk website

papier-en-karton

Kringloop papier en karton
PapierenKarton.nl

Wat mag er wel en wat mag er niet bij het oudpapier en karton? En hoe wordt papier gescheiden en opgehaald? Wat gebeurt er vervolgens mee, hoe werkt het recycling proces van papier? En hoe vaak kan papier worden gerecycled?

Bekijk website

glas-is-eindeloos

Glas is eindeloos
Duurzaamglas

In de glasbak mag uitsluitend glas van verpakkingen gegooid worden. Ander glas zoals ovenschotels en theekopjes kunnen bij het restafval of naar de milieustraat. Wat gebeurt er met glasafval?

Bekijk website

plastic-heroes-pmd

Wat mag bij PMD?
Plastic Heroes

PMD betekent plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenverpakkingen. U mag in de PMD afvalbak plastic verpakkingen, metalen en drankpakken gooien. Bekijk Plastic Heroes voor een uitgebreide kijk in het plasticrecyclingsysteem.

Bekijk website

groente-fruit-tuinafval-gft

Wat wel bij GFT?
Milieucentraal

Groente-, fruit- en tuinafval neemt een groot deel in van huishoudelijk afval. Maar wat mag u precies in uw het gft afvalcontainer gooien? En hoe kunt u het gft het beste weggooien? Lees dit en meer tips op Milieucentraal.nl.

Bekijk website

scheidingswijzer-oud-papier

Scheidingswijzer oudpapier
PRN

Wat mag er wel en wat mag er niet bij het oudpapier. Op de scheidingswijzer van PRN staat het allemaal netjes op een rij. Als vuistregel kunt u gebruiken dat u schoon en droog papier in de oudpapier container mag gooien.

Bekijk website

frituurvet-inzamelpunten

Frituurvet inzamelpunten
Hergebruik Frituurvet

Waar kunt u uw frituurvet en frituurolie inleveren? Vind inleverpunten of vuilcontainers voor frituurvet bij u in de buurt. Vul uw plaatsnaam of postcode in om uw dichtstbijzijnde inleverpunt te vinden.

Bekijk website

wecycle-elektrische-apparaten-inleverpunten

Inleverpunten elektrische apparaten
Wecycle

Waar kunt u bij u in de buurt elektrische apparaten, spaarlampen en tl-buizen inleveren? Door de WecycleZoeker te gebruiken vindt u een inleverpunt bij u in de buurt.

Bekijk website

minder-huishoudelijk-afval-in-2020-scheiden-en-recyclen

75% minder afval in 2020
Rijksoverheid

Momenteel wordt ongeveer 50% van het afval in Nederland gescheiden. De overheid wil in 2020 dat 75% van het afval gescheiden wordt. Deze ambities staan beschreven in het programma: VANG. Bekijk ook de YouTube video.

Bekijk website

vang-hha-meer-afvalscheiding-en-minder-restafval-2020

VANG Huishoudelijk Afval
Vang-HHA

De overheid heeft het programma “Van Afval Naar Grondstof: Huishoudelijk Afval” gestart met hierin de ambities om van 250 kilo naar 100 kilo restafval te gaan per inwoner per jaar.

Bekijk website

nieuwe-pictogrammen-afval-scheiden-huishoudelijk-afval

Pictogrammen afvalscheiding
Vang-HHA

Bekijk de officiële pictogrammen voor afvalscheiding. De nieuwe pictogrammen, ontwikkeld door Rijkswaterstaat, illustreren het scheiden van restafval, papier, gft, glas en plastic. Deze pictogrammen worden rechtenvrij beschikbaar gesteld. Het doel is meer afvalscheiding en betere kwaliteit door betere herkenbaarheid en uniformiteit.

Bekijk website

afval-cijfers-database

Afval in cijfers
Rijkswaterstaat Leefomgeving

Bekijk cijfers en kaarten over afval in Nederland op gemeentelijk en landelijk niveau. Ontdek onder andere hoeveel afval er wordt ingezameld en waar het afval precies uit bestaat.

Bekijk website

gescheiden-ingezameld-afval-van-huishoudens

Gescheiden afval in 1985 – 2015
CLO

Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is het scheiden van afval sterk toegenomen. Bekijk de historie van 30 jaar afvalscheiding tussen 1985 en 2015.

Bekijk website

afval-huishoudens-per-inwoner

Afval per inwoner 1950 – 2015
CLO

De hoeveelheid afval per inwoner is in de afgelopen 60 jaar bijna vier keer zoveel geworden. De belangrijkste reden is de stijgende welvaart. Naast de toegenomen hoeveelheid is ook de samenstelling van het afval veranderd.

Bekijk website

100-mensen-100-dagen-afval-scheiden

100% afval scheiden
HVC-groep

Voor het 100-100-100 project hebben ruim 3.500 gezinnen 100 dagen lang 100% afval gescheiden. Op de website staan ervaringen en resultaten te lezen van de deelnemers.

Bekijk website

huishoudelijk-afval-wikipedia

Huishoudelijk afval Wiki
Wikipedia

Basis informatie over het inzamelen, scheiden en verwerken van huishoudelijk afval. Ook de samenstelling van huishoudelijk afval is hier terug te vinden.

Bekijk website

prullenbakstore-prullenbakken-voor-thuis-afval-scheiden

Prullenbak voor afval scheiden
Coolblue

Om thuis afval te scheiden moet de basis goed zijn. Het is daarom aan te raden om een goede prullenbak te kopen om afval te scheiden in de keuken of badkamer. Bijvoorbeeld een duo afvalbak of een inbouw afvalbak.

Bekijk website

zero-waste-home

Zero Waste: Afvalvrij leven
Zero Waste Home

Bea Johnson is een Zero Waste lifestyle expert. Ze woont in California en is samen met haar gezin een ‘zero waste lifestyle’ gestart in 2008. Ze is wereldwijd het rolmodel voor een 100% afvalvrij leven. Let op: engelstalig blog.

Bekijk website

afval-scheiden-vt-wonen

Duurzaam wonen: Afval scheiden
vtwonen

Het populaire ‘vtwonen’ beschrijft hoe u thuis afval kunt voorkomen en geeft tips hoe u afval kunt sorteren en scheiden. Schaf bijvoorbeeld een afvalbak aan met verschillende vakken voor plastic, gft en restafval.

Bekijk website

meldpunt-verpakkingen

Meldpunt Verpakkingen
Kennisinstituut Duurzaam Verpakken

Verpakkingen nemen een groot deel in van het huishoudelijk afval. Bij het Meldpunt Verpakkingen kunt u vragen stellen en ideeën sturen over verpakkingen. Het doel is om producenten van verpakkingen te stimuleren om verpakkingen duurzamer te maken.

Bekijk website

infographics-circulaire-economie

Infographics over circulaire economie
Planbureau voor de Leefomgeving

Een circulaire economie is het tegenovergestelde van een lineaire economie. Een zo hoogwaardig mogelijk gebruik en hergebruik van grondstoffen is noodzakelijk. Bekijk interessante infographics over dit thema.

Bekijk website

het-klokhuis-afleveringen-huishoudelijk-afval

Het Klokhuis: Over afval
NPO

Bekijk afleveringen van Het Klokhuis met als thema: afval. Kom meer te weten over bijvoorbeeld plastic soep, bio afval en huishoudelijk afval.

Bekijk website

Video’s over thuis afval scheiden

Bekijk onze YouTube Afspeellijst met video’s over afvalscheiding.

 

Door Afvalcontainer.nl/ 9 maart 2017 Shares