10 Tips voor het huren van een container
Waar op letten bij het huren van een afvalcontainer?
Heeft u binnenkort een vuilcontainer nodig voor een klus of verbouwing? Met onderstaande tips helpen we u op weg bij het vinden van de beste en goedkoopste container.
- Bepaal welk formaat container u nodig heeft.
- Bespaar op huurkosten en huur een container in de buurt.
- Weet welk afval u wilt afvoeren en wat er in de afvalcontainer mag.
- Controleer hoe lang de afvalcontainer mag blijven staan.
- Vraag na hoe de container betaald moet worden.
- Huur de afvalcontainer op tijd.
- Vul de afvalcontainer tot maximaal 20 cm boven de rand.
- Check of u een vergunning nodig heeft.
- Houd ruimte vrij voor het bouw- en sloopafval container.
- U bent verantwoordelijk voor de container.
Dit zeggen mensen over de tips:
- Saskia Voortman – “Een artikel waar je wat aan hebt! Duidelijk informatie zodat je weet wat wel en niet kan. Bedankt!”
- Bert – “Goed en informatief artikel! Dit zijn nou juist zaken die je op voorhand moeten weten om geen onnodige fouten te maken!”
#1. Bespaar op huurkosten en huur een container in de buurt.
De prijs voor het afvoeren en verwerken van uw afval is nagenoeg bij elke containerverhuurder hetzelfde. Het grootste verschil in prijs zit meer in de transportkosten. Dus voor het plaatsen en ophalen van uw container.
Om de kosten van een container zo laag mogelijk te houden is ons advies om een container te huren bij een bedrijf bij u in de buurt. Welke verhuurders zitten er in uw regio gevestigd? Bekijk hiervoor onze pagina met containerbedrijven die we ingedeeld hebben in provincies.
Enkele populaire plaatsen en provincies
Huur een vuilcontainer in:
#2. Bepaal welk formaat u nodig heeft.
Als u een bouwcontainer gaat huren moet u opgeven hoeveel kuub de container moet zijn. Bijvoorbeeld een 3m³, 6m³ of 10m³ bouwcontainer. Welke inhoud heeft u nodig? Dat is afhankelijk van uw klus of verbouwing. Doorgaans huren de meeste mensen een 6m³ puincontainer. Maar als u een kleine badkamer wilt verbouwen, dan heeft u misschien wel genoeg aan een 3m³ afvalcontainer.
Wij adviseren om het aantal kuub afval dat u verwacht af te voeren ruim in te schatten. Hierdoor voorkomt u dat u een tweede container moet laten plaatsen, wat weer extra kosten met zich meebrengt. Twijfelt u over het formaat en inhoud van de container? Dan kunt u natuurlijk advies vragen bij het containerbedrijf of iemand die u kent die onlangs een vuilcontainer heeft gehuurd voor een soortgelijke verbouwing.
Als vuistregel kunt u ook in gedachte houden dat in 1m³ (1.000 liter) ongeveer 10 kruiwagens passen. We gaan dan uit van een kruiwagen met een inhoud van 100 liter.
#3. Weet welk afval u wilt afvoeren en wat er in de container mag.
Elke soort afval kent een eigen tarief. Schoon puin dat bestaat uit schone stukken steen en tegels is relatief goedkoop. Maar gaat u vervuilde grond of dak afval afvoeren, dan betaalt u voor dezelfde hoeveelheid afval een veel hoger tarief.
Waarom is dat? Dat komt omdat de verwerkingskosten afhangen van het soort afval. Het is daarom belangrijk om vooraf goed te inventariseren welke soorten afval u wenst af te voeren met een bouw- en sloopafval container.
Afvalstroom | Voor o.a. | Prijs 6m³ |
---|---|---|
Bouw en sloopafval | Puin, hout, metalen, plastic, glas, gips, huisraad. | 250 – 400 euro |
Schoon puin en stenen | Stenen, tegels, dakpannen, beton, metselresten. | 150 – 200 euro |
Dakafval | Dakleer, bitumen en isolatiemateriaal. | 890 – 1.150 euro |
Grofvuil of huisraad | Meubels, bedden, bouwafval, apparatuur, glas. | 270 – 400 euro |
Houtafval | Planken, spaanplaat, deuren, kozijnen, pallets. | 180 – 220 euro |
Tuinhout | Geïmpregneerd hout, schuttingen, palen, bielzen, verrot hout. | 160 – 200 euro |
Tuin- en groenafval | Stronken, gras, snoeiafval, takken, struiken, stammen. | 140 – 190 euro |
Schone grond | Schone tuinaarde, zand, klei, graszoden. | 335 – 500 euro |
Vervuilde grond | Vervuilde aarde of grond met steen, gruis, asbest. | 450 – 600 euro |
Datum van prijzen: 2023
Vraag goed na bij het containerbedrijf wat er precies in de container mag. Huurt u een bouwcontainer voor bouw- en sloopafval? Gooi dan alleen dit type afval weg, zoals puin, hout, glas, gips en huisraad. Heeft u ook nog wat tuinaarde en stronken die u weg wilt hebben? Gooi dit dan niet zomaar in uw bouw- en sloopafval container. Doordat u verschillende soorten afval in de container verzameld worden de afvalstromen vervuild en wordt u ingeschaald in een hoger afvaltarief.
Twijfelt u over een bepaald soort afval dat u wilt afvoeren met uw gehuurde afvalcontainer? Bel dan het verhuurbedrijf, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
#4. Controleer hoe lang de afvalcontainer mag blijven staan.
Hoe lang heeft u de bak nodig? Zoekt u een puincontainer voor 1 dag, of wilt u de bouwbak een paar weken of zelfs een aantal maanden hebben staan? Het verschilt per containerbedrijf hoe lang u maximaal de bouwbak mag gebruiken.
Bij de Gamma huurt u bijvoorbeeld een container voor maximaal 2 weken. Maar bij Afval.nl kunt u de afvalcontainer 3 maanden laten staan. Vergelijk containerbedrijven dus niet alleen op prijs, maar ook op huurtermijnen en andere voorwaarden.
Heeft u een langdurige verbouwing gepland staan? Vraag dan na bij het verhuurbedrijf hoe lang u gebruik mag maken van de container. Controleer ook bij uw gemeente of u de bouwbak voor langere tijd mag plaatsen bij uw woning. Zeker als u de container op de openbare weg gaat plaatsen, zoals op een parkeerplaats, is het raadzaam om uw gemeente op de hoogte te stellen.
Daarnaast is het ook netjes om uw buren te informeren dat er een bouwcontainer geplaatst wordt in de straat. We raden ook aan om de container af te dekken met een afdekzeil als u plant om een container voor een langdurige periode te plaatsen.
#5. Vraag na hoe de container betaald moet worden.
Bestelt en betaalt u een container direct online of regelt u het liever per telefoon. Hoe dan ook, het is goed om vooraf te weten hoe en wanneer de bouw- en sloopafvalcontainer betaald moet worden. Kunt u online betalen met iDeal, of dient u de container te betalen per factuur of contant bij de chauffeur.
Vraag vooraf bij het verhuurbedrijf hoe er betaald moet worden en ook de hoogte van het bedrag. Controleer of dit bedrag inclusief transport en verwerking van het afval is. Het is ook aan te raden om te vragen naar mogelijke extra kosten zoals vervuiling, schade aan de container, weekendtoeslagen, annuleringskosten en een te volle container.
#6. Huur de afvalcontainer op tijd.
Wilt u op zaterdag beginnen met klussen, slopen en verbouwen? Laat de container dan een of twee dagen van te voren plaatsen. Zo bent u er zeker van dat u beschikking heeft over een afvalcontainer tijdens uw werkzaamheden. Het is natuurlijk ook mogelijk om een bouw- en sloopafval container op de dag te laten plaatsen wanneer u gaat klussen. Maar u weet nooit zeker in welk dagdeel de container wordt geplaatst.
U kunt wel voorkeur aangeven, echter geven container verhuurbedrijven hier geen garanties op omdat een planning altijd kan wijzigen door bijvoorbeeld drukte in het verkeer of een vrachtwagen die met pech staat.
Huur en bestel de bouwcontainer dus op tijd dit voorkomt stress tijdens het verbouwen. Het is prettiger als u een afvalcontainer een aantal dagen voordat u begint met verbouwen klaar heeft staan. Zo hoeft u zich bij de start van uw klus of verbouwing geen zorgen te maken over wanneer de container geplaatst wordt.
#7. Vul de afvalcontainer tot maximaal 20 cm boven de rand.
Hoe vol mag de afvalcontainer? Over het algemeen stellen containerbedrijven als regel dat er maximaal een kop van 20 centimeter boven de rand mag uitsteken. Het is wel belangrijk dat het uitstekende afval alleen aan de bovenkant uitsteekt en niet aan de zijkanten, vanwege verkeersveiligheid. Daarnaast moet het afval stevig vastzitten zodat de vrachtwagen de container veilig kan transporteren.
Vraag vooraf bij het containerbedrijf na hoever uw afval boven de rand mag uitsteken. Zo voorkomt u dat er mogelijk extra kosten berekend worden voor bij het ophalen van de afvalcontainer.
#8. Check of u een vergunning nodig heeft.
Plaatst u een container op eigen terrein? Zoals op uw oprit of in uw tuin. Dan heeft u geen vergunning nodig. Wilt u de afvalcontainer op gemeentelijke grond laten plaatsen zoals op een openbare parkeerplaats? Dan raden wij u aan om informatie in te winnen bij uw gemeente betreffende de noodzaak voor een vergunning.
Naast dat u mogelijk een vergunning nodig heeft kan uw gemeente ook een stoeptaks belasten wanneer u gebruik maakt van de openbare weg, zoals een parkeervak.
#9. Houd ruimte vrij voor het bouw- en sloopafval container.
De meeste containers passen op een parkeerplaats. Maar u heeft meer ruimte nodig dan 1 parkeervak, dat is wanneer de parkeervakken parallel aan de weg liggen. Voor het plaatsen en ophalen van de afvalcontainer heeft de vrachtwagen namelijk in totaal drie parkeervakken nodig. Zorg zowel bij het plaatsen en ophalen van de container dat deze ruimte beschikbaar is. Tip, zet de parkeerplaatsen af met pionnen.
#10. U bent verantwoordelijk voor de container.
Het containerbedrijf is eigenaar van de container, maar de huurder is bij vrijwel alle bedrijven verantwoordelijk voor de afvalcontainer tijdens de huurperiode. Dat betekent dat bij schade of diefstal aan de container de kosten op u als huurder worden verhaald.
U bent ook verantwoordelijk voor de plek waar de container komt te staan. Het is dus uw taak om voldoende ruimte te creëren zodat de afvalcontainer goed neergezet kan worden. Ook bij het ophalen van de bak dient u te zorgen dat de vrachtwagen er goed bij kan. Als dit niet het geval is betaalt u het bedrijf voor een ‘loze rit’.
U bent de eigenaar van het afval dat in de container zit. Ook als dit afval is dat u niet in de container heeft gegooid. Zorg dus dat de bouwcontainer afgesloten is met een dekzeil als u wilt voorkomen dat andere mensen er afval in dumpen.
Tot slot ligt de verantwoording voor het aanvragen van een vergunning ook bij u als huurder. In de meeste gevallen heeft u geen vergunning of gemeentelijke toestemming nodig. Maar ons advies is om dit tijdig te onderzoeken en de vergunning tijdig aan te vragen als dit nodig is.
Meer over containerverhuur
Lees meer over afvalcontainer huren en weet waar u het goedkoopste een container kunt vinden.
Door Afvalcontainer.nl/ 5 maart 2023
Een artikel waar je wat aan hebt! Duidelijk informatie zodat je weet wat wel en niet kan. Bedankt!
Goed en informatief artikel! Dit zijn nou juist zaken die je op voorhand moeten weten om onnodige fouten te maken 🙂
Bedankt voor de heldere informatie over het huren van een container voor sloopafval. Mijn vriend en ik hebben een klushuis gekocht en zijn ons aan het voorbereiden op de verbouwing. We gaan proberen om verschillende afvalstromen zo goed mogelijk te scheiden en willen graag een container voor het restafval. Het is goed om te weten dat scheiden van afval ook financieel aantrekkelijk is. Oud ijzer willen we in ieder geval inleveren, zodat we daar misschien een klein beetje aan kunnen verdienen.